Ο Δρόμος προς την Ευτυχία σε πάνω από 100 γλώσσες αγγίζει διαφορετικούς λαούς σε 200 περίπου χώρες και πάνω από 100 εκατομμύρια αντίγραφα βρίσκονται στα χέρια αναγνωστών ανά τον κόσμο.

Ο Δρόμος προς την Ευτυχία

Κάθε πολιτισμός σε κάθε εποχή έχει στηριχτεί σε έναν κώδικα ηθών για να παρέχει γενικές κατευθυντήριες γραμμές για μια συμπεριφορά που να ευνοεί την κοινωνική σύμπνοια και επιβίωση. Αλλά, αν και πολλοί απ’ αυτούς τους παλιούς κώδικες ηθών μπορεί να μην εναρμονίζονται και τόσο με τον εικοστό πρώτο αιώνα, όταν γράφτηκαν αρχικά βρίσκονταν σε πλήρη εναρμόνιση με την τότε εποχή. Βοήθησαν να διασφαλιστεί η διαιώνιση του θεσμού της οικογένειας, της ομάδας και του έθνους. Παρείχαν τα μέσα με τα οποία οι άνθρωποι διατήρησαν τις βασικές αρχές της τιμιότητας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Εν συντομία, οι κώδικες ηθών παρείχαν τις κύριες αρχές με βάση τις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν ειρηνικά, ευτυχισμένα και αρμονικά ο ένας με τον άλλο.

Με το ξεκίνημα της δεκαετίας του 1980 όμως, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ, ο κόσμος είχε γίνει μια πραγματική ζούγκλα. Τα σημάδια ήταν παντού. «Η απληστία είναι καλή» έλεγε ένα δημοφιλές ρητό της εποχής, ενώ παράνομες περιουσίες δημιουργούνταν μέσω της χειραγώγησης μετοχών και της απάτης. Αν η τέχνη και η ψυχαγωγία αποτελούν κάποια ένδειξη, τότε η δεκαετία του 1980 σηματοδότησε την αρχή μιας πραγματικά τρομακτικής εποχής με περιστατικά συχνής και φρικτά ωμής βίας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει επίσης ότι η δεκαετία του 1980 χαρακτηριζόταν από βία μέσα στις πόλεις, όπου δωδεκάχρονα και δεκατριάχρονα παιδιά δολοφονούσαν το ένα το άλλο χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό; Εξού και η τρομαχτική απήχηση όρων όπως «επίθεση από διερχόμενο αυτοκίνητο» και «ομαδικός βιασμός».

Σε εκείνο λοιπόν το στερημένο ηθικών αξιών τοπίο, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ παρουσίασε τον Δρόμο προς την Ευτυχία το 1981. Ως συνήθως, η προσέγγισή του ήταν ευρεία και από ιστορικής άποψης και από πολιτισμικής άποψης. Όπως όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί γύρευαν έναν κώδικα ηθών για να βοηθήσουν στη διατήρηση του κοινωνικού τους ιστού, δήλωσε ο Ρον, το ίδιο ίσχυε και για τον δικό μας, επειδή οι παλιές αξίες είχαν καταλυθεί χωρίς να αντικατασταθούν από νέες, και από την άλλη οι θρησκευτικοί κώδικες του παρελθόντος απαιτούσαν μια πίστη που δεν μπορούσαν πολλοί να ακολουθήσουν. Και όπως συμπέρανε, δεν ήταν πλέον αξιόπιστες ούτε οι θεωρίες ότι τα παιδιά θα υιοθετούσαν ενστικτωδώς μια ηθική στάση. Έτσι έγραψε τον Δρόμο προς την Ευτυχία.

Οι τρεις εκδόσεις του Δρόμου προς την Ευτυχία που έγραψε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ: με σκληρό εξώφυλλο, ως βιβλιαράκι και διασκευασμένο σε ταινία

Το έργο αυτό αποτελεί τον μοναδικό κώδικα ηθών που στοχεύει σε μια πραγματιστική, άκρως τεχνοκρατούμενη και άκρως κυνική κοινωνία. Το πρώτο έργο του είδους του που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην κοινή λογική είναι κάτι που μπορεί να αποδεχτεί κανείς πλήρως. Κάνει έκκληση μονάχα στη λογική των αναγνωστών και έχει σχεδιαστεί για να τους βοηθήσει πραγματικά να εφαρμόσουν τα διδάγματα αυτά στην καθημερινή τους ζωή. Πέρα από τις πολλές εθνικές, πολιτικές, φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλες διαφορές, ο καθένας από μας πρέπει να βρει τον δρόμο του στη ζωή. Ένας τέτοιος δρόμος, διδάσκει Ο Δρόμος προς την Ευτυχία, μπορεί να φτιαχτεί καλύτερα αν τα διδάγματα που παρουσιάζει γίνονται γνωστά και ακολουθούνται.

Η ζωή σε μια ανήθικη κοινωνία μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από απλώς δύσκολη όταν ακόμη και οι πλέον θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες που κατέχει έχουν γελοιοποιηθεί. Για να καταπολεμήσει αυτή την τάση παρακμής των ηθικών αξιών, Ο Δρόμος προς την Ευτυχία του Λ. Ρον Χάμπαρντ περιέχει 21 διδάγματα, καθένα από τα οποία αποτελεί έναν κανόνα για το ζην που αφορά τον καθένα στο παγκόσμιο χωριό μας. Πράγματι, πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα από το βιβλιαράκι, σε περισσότερες από διακόσιες χώρες και εκατό γλώσσες, υπάρχουν σήμερα σε κυκλοφορία και η εξάπλωση συνεχίζεται. Επιπλέον, το έργο έχει λάβει αμέτρητες αναγνωρίσεις από το Κοινοβούλιο των Ηνωμένων Πολιτειών και ακόμα περισσότερες ενθουσιώδεις επιδοκιμασίες από την αστυνομία, τους πολιτικούς ηγέτες, τους επιχειρηματίες και τους εκπαιδευτικούς. Αποτελεί τη βάση των άκρως επιτυχημένων εκστρατειών «Δίνε το Καλό Παράδειγμα» και «Έξω τα Ναρκωτικά απ’ τα Σχολεία», με τη συμμετοχή πάνω από δώδεκα εκατομμυρίων Αμερικανών μαθητών, γονιών και δασκάλων σε περισσότερα από δώδεκα χιλιάδες δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Οι εκστρατείες αυτές, με τη σειρά τους, έχουν λάβει έγκριση από περίπου 90 πολιτειακούς κυβερνήτες και πολιτειακούς νομοθέτες, καθώς επίσης και από υπεύθυνους προγραμμάτων για τη χρήση ναρκωτικών και υπηρεσίες εκπαίδευσης σε εκατοντάδες κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η ευτυχία έγκειται στην ενασχόληση με αξιόλογες δραστηριότητες. Όμως, υπάρχει μονάχα ένα άτομο που μπορεί να πει σίγουρα τι είναι αυτό που θα κάνει κάποιον ευτυχισμένο: αυτός ο ίδιος».

Αξίζουν πραγματικά έπαινο. Για παράδειγμα, ένα σχολείο στο Οχάιο, πριν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Ο Δρόμος προς την Ευτυχία, υπέφερε τόσο από περιστατικά βίας όσο και από χρήση ναρκωτικών, ενώ τεστ στους μαθητές έδειχναν ότι η αναγνωστική τους ικανότητα ήταν πολύ κάτω από το αποδεκτό επίπεδο. Μετά από ένα διετές πρόγραμμα του Δρόμου προς την Ευτυχία, διαπιστώθηκε πως αυτές οι τάσεις είχαν αντιστραφεί θεαματικά και το σχολείο ανακηρύχθηκε απαλλαγμένο από τα ναρκωτικά, ενώ η ικανότητα ανάγνωσης αυξήθηκε πολύ πάνω από τον μέσο όρο.

Παρομοίως, στο διαβόητο για τη βία του νοτιοκεντρικό Λος Άντζελες, διαπιστώθηκε πως η διανομή του Δρόμου προς την Ευτυχία είχε θαυματουργά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αφότου κάποια σκληροπυρηνικά μέλη συμμοριών διάβασαν (ή τους διάβασαν) τον Δρόμο προς την Ευτυχία, έσβησαν εθελοντικά τα γκράφιτι από 130 κτήρια στις γειτονιές τους, ενώ μοίρασαν επίσης εκατοντάδες αντίτυπα από το βιβλιαράκι σε γείτονες. Το βιβλιαράκι ενέπνευσε επίσης εκστρατείες διανομής τροφίμων και προσπάθειες καθαρισμού μέσα στον απόηχο των εξεγέρσεων στο Λος Άντζελες το 1992, καθώς και στον σεισμό του Λος Άντζελες το 1994. Όπως ανέφερε κάποιος από τους ηγέτες της κοινότητας και μέλος του Οργανισμού Parents of Watts: «Διανέμουμε το βιβλίο αυτό εδώ και δύο με τρεις μήνες τώρα. Τίποτα το διαφορετικό δεν έχει εισέλθει στην κοινότητα πέρα από αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο – και πραγματικά βλέπουμε αλλαγή και πρέπει να τη συνδέσουμε με τον Δρόμο προς την Ευτυχία».

Διδάγματα Ηθών από το βιβλίο Ο Δρόμος προς την Ευτυχία

1. Φρόντιζε τον Εαυτό σου.

2. Να Είσαι Εγκρατής.

3. Μην Είσαι Ελευθέριος.

4. Αγάπα και Βοήθα τα Παιδιά.

5. Να Τιμάς και Να Βοηθάς τους Γονείς σου.

6. Δίνε το Καλό Παράδειγμα.

7. Επιδίωκε να Ζεις με την Αλήθεια.

8. Μη Δολοφονήσεις.

9. Μην Κάνεις Τίποτα Παράνομο.

10. Στήριξε μια Κυβέρνηση που Προορίζεται και Λειτουργεί για Όλο τον Λαό.

11. Μη Βλάπτεις έναν Καλοπροαίρετο Άνθρωπο.

12. Προφύλαγε και Βελτίωνε το Περιβάλλον σου.

13. Μην Κλέβεις.

14. Να Είσαι Άξιος Εμπιστοσύνης.

15. Εκπλήρωνε τις Υποχρεώσεις σου.

16. Να Είσαι Εργατικός.

17. Να Είσαι Επιδέξιος.

18. Να Σέβεσαι τις Θρησκευτικές Πεποιθήσεις των Άλλων.

19. Προσπάθησε να μην Κάνεις στους Άλλους ό,τι δε θα σου Άρεσε να σου Κάνουν Εκείνοι.

20. Προσπάθησε να Φέρεσαι στους Άλλους Όπως θα Ήθελες να σου Φέρονται κι Εκείνοι.

21. Άκμαζε και Πρόκοβε.

Οι τίτλοι των διδαγμάτων: οι αναγνώστες, έχοντας το πλήρες κείμενο που συνοδεύει αυτά τα διδάγματα, έχουν μπροστά τους έναν συνοπτικό οδηγό για τη ζωή και, μ’ αυτό τον τρόπο, αυτό που πράγματι συνιστά τον Δρόμο προς την Ευτυχία

Ο Δρόμος προς την Ευτυχία του Λ. Ρον Χάμπαρντ έχει αποδειχτεί διεθνώς ένας πραγματικός καταλύτης για θετικές αλλαγές. Στην περιφέρεια των μαύρων του Σοβέτο της Νότιας Αφρικής, για παράδειγμα, διαπιστώθηκε πως μια εκστρατεία που βασίστηκε στην αρχή «Προφύλαγε και Βελτίωνε το Περιβάλλον σου» και υποστηρίχτηκε από τη μεγαλύτερη αλυσίδα τροφίμων στη χώρα, καθώς και από εργατικά σωματεία, μετά τη διανομή του βιβλίου βελτίωσε θεαματικά τις σχέσεις της κοινότητας. Όπως δήλωσε ένας κάτοικος: «Η έκταση της βίας έχει μειωθεί τόσο πολύ, που τώρα γνωρίζουμε με ποιον τρόπο να κάτσουμε κάτω όλοι μαζί και να ανταλλάξουμε απόψεις. Αυτή η σχέση είναι το αποτέλεσμα από τα υπέροχα βιβλιαράκια σας». Μια ακόμα εκστρατεία στην πόλη Πιτερμάριτσμπουργκ της Νότιας Αφρικής αποδείχτηκε τόσο επιτυχής στην απάλυνση των φυλετικών εντάσεων, που η αστυνομία της Νότιας Αφρικής ζήτησε 114.000 αντίτυπα του Δρόμου προς την Ευτυχία, ένα για κάθε αξιωματούχο στη χώρα. Παρομοίως, οι αγγλικανικές και πεντηκοστιανές εκκλησίες υιοθετούν μαζικά τα βιβλιαράκια σε όλη την περιφέρεια Γκαουτένγκ της Αφρικής, το ίδιο και στο Ίστερν Κέιπ.

Υπάρχουν πολύ περισσότερα. Αξιωματικοί της επιβολής του νόμου στη Μόσχα έχουν μαζί τους αντίτυπα του Δρόμου προς την Ευτυχία, που γράφουν στο εξώφυλλο: «Το Αστυνομικό Τμήμα της Πόλης της Μόσχας σάς προτείνει αυτό το βιβλίο ελπίζοντας ότι θα σας βοηθήσει να έχετε μια καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή». Επιπροσθέτως, το βιβλιαράκι ανατυπώθηκε στη μεγαλύτερη εφημερίδα της πόλης λόγω του ότι έχει επανειλημμένως αποδειχτεί ότι ασκεί καθησυχαστική επιρροή στον ανυπάκουο πληθυσμό. Για να αναφέρουμε μόνο δύο παραδείγματα: ο πολλαπλασιασμός των βιβλίων σε εθνικό επίπεδο έχει ανακοινωθεί πλέον επισήμως για το καταλάγιασμα της πολιτικής βίας στην Ταϊλάνδη, ενώ Ο Δρόμος προς την Ευτυχία που έριξε τους σπόρους του ανάμεσα στις επαναστατικές φατρίες του Κονγκό οδήγησε στ’ αλήθεια σε παύση των πυρών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κι άλλους ακόμα, Ο Δρόμος προς την Ευτυχία έχει γίνει από μόνος του ένα κίνημα στην Κολομβία. Δηλώνοντας ότι η ρίζα της βίας στην Κολομβία «δε βρίσκεται στην πολιτική αλλά στην ψυχή των ανθρώπων», οι εκδότες της El Tiempo ανατύπωσαν επιλεγμένα τμήματα από το βιβλιαράκι για να επιφέρουν γαλήνη στη γενική αναταραχή. Για τον ίδιο λόγο, στρατιωτικοί διοικητές της Κολομβίας παράγγειλαν τριάντα χιλιάδες αντίτυπα που διανεμήθηκαν σε ζώνες πυρών τρομοκρατών που ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών, όπου ακόμα κι ένας Εθνικός Συντονιστής της Αστυνομίας Ανηλίκων κατεύθυνε τη διανομή μέσω περίπου σαράντα μονάδων περιπολίας. Εξίσου σημαντικό είναι ότι το Υπουργείο Εκπαίδευσης ενέκρινε το βιβλιαράκι ως βοήθημα στη διδασκαλία σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα για το δημοτικό σχολείο. Από κει και έπειτα, και όπως ήταν φυσικό, ο αριθμός των φόνων που σχετίζονταν με τη χρήση ναρκωτικών έπεσε στο χαμηλότερο σημείο που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες.

Σήμερα, φυσικά, η λαϊκή κατακραυγή για την παρακμή των ηθών είναι διάχυτη παντού. Είναι στόχος σχεδόν κάθε πολιτικού δημοψηφίσματος και έχει πυροδοτήσει αμέτρητα άρθρα, βιβλία και ντοκιμαντέρ. Είναι δύσκολο, φυσικά, να πούμε, σε ποιον βαθμό αυτή η διαπεραστική κραυγή για ηθική αναγέννηση έχει πυροδοτηθεί από το έργο του Λ. Ρον Χάμπαρντ. Ωστόσο με τον Δρόμο προς την Ευτυχία έχει σίγουρα χαράξει μια πορεία για μεγαλύτερη ανεκτικότητα, ειρήνη και αμοιβαία εμπιστοσύνη. 

Το Διεθνές Ίδρυμα Ο Δρόμος προς την Ευτυχία στην Γκλέντεϊλ της Καλιφόρνια, όπου συντονίζεται η παγκόσμια διανομή του βιβλίου σε περισσότερα από διακόσια κράτη και σε περισσότερους από εκατό εκατομμύρια ανθρώπους