«Έτσι, χωρίς να αποδοκιμάζει ή να περιφρονεί
με κανέναν τρόπο τα πιστεύω οποιουδήποτε ανθρώπου,
η Scientology αναδύθηκε από τις στάχτες μιας άψυχης επιστήμης
και έθεσε ξανά –και απάντησε– τα αιώνια ερωτήματα».

– Λ. Ρον Χάμπαρντ

Φωτογραφία από τον Λ. Ρον Χάμπαρντ

Άρθρα και Δοκίμια
του Λ. Ρον Χάμπαρντ

Εδώ παρουσιάζεται μια ανθολογία από άρθρα του Λ. Ρον Χάμπαρντ, όπου περιγράφει με λεπτομέρειες τη φιλοσοφία του και το εντυπωσιακό του ταξίδι προς την ίδρυση της Dianetics και της Scientology.

Ως εισαγωγή, πάντως, ας δώσουμε πρώτα τον ορισμό της φιλοσοφίας, όπως την όρισε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ –η αγάπη ή η αναζήτηση της σοφίας η οποία, κατά παράδοση, περικλείει όλες τις μεγαλειώδεις αναζητήσεις για την αλήθεια– οπότε, θεωρήστε ότι το έργο του ανήκει στην αρχαιότερη φιλοσοφική παράδοση, η οποία εκτείνεται στο παρελθόν, μέχρι το ξεκίνημα της θρησκευτικής σκέψης.


Η Φιλοσοφία μου
ΤΟΥ Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ

Από τον Ιανουάριο του 1965, το άρθρο «Η Φιλοσοφία μου» έχει περιγραφεί ως η καθοριστική δήλωση του Λ. Ρον Χάμπαρντ όσον αφορά τη φιλοσοφική του θέση.

Το θέμα της φιλοσοφίας είναι πανάρχαιο. Η λέξη «φιλοσοφία» σημαίνει: «η αγάπη, η μελέτη ή η αναζήτηση της σοφίας, ή της γνώσης των πραγμάτων και της αιτίας τους, είτε σε θεωρητική είτε σε πρακτική βάση».

Όλα όσα γνωρίζουμε για τις επιστήμες ή τη θρησκεία προέρχονται από τη φιλοσοφία...


Μια Σύνοψη της Scientology για τους Επιστήμονες
ΤΟΥ Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ

Το άρθρο «Μια Σύνοψη της Scientology για τους Επιστήμονες» γράφτηκε τον Ιανουάριο του 1969 και παρέχει μια σφαιρική θεώρηση όχι μόνο των δυσκολιών που ενυπάρχουν στην επιστημονική έρευνα, όπως αυτή εφαρμόζεται στις ανθρωπιστικές επιστήμες, αλλά και του τρόπου με τον οποίο ο Λ. Ρον Χάμπαρντ τις ξεπέρασε για να αναπτύξει τη Scientology.

Για περίπου τριάντα οκτώ χρόνια, μέχρι τη στιγμή που συντάσσω αυτό το κείμενο (1969), ασχολούμαι με βασική έρευνα σχετικά με τη ζωή και τις ανθρωπιστικές επιστήμες...


Η Φιλοσοφία Κερδίζει Μετά από 2.000 Χρόνια
ΤΟΥ Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ

Το δοκίμιο «Η Φιλοσοφία Κερδίζει Μετά από 2.000 Χρόνια» του Λ. Ρον Χάμπαρντ αποτελεί μια καθοριστική δήλωση όσον αφορά τη θέση της Scientology στα πλαίσια της παράδοσης της φιλοσοφίας. Γραμμένο στα τέλη Φεβρουαρίου του 1966, αποτελεί μια αναγνώριση προς εκείνους που θεωρούσε ως αυθεντικούς προγόνους της Dianetics και της Scientology, συγκεκριμένα τους Έλληνες φιλοσόφους Αριστοτέλη, Σωκράτη, Πλάτωνα και Ευκλείδη.

Η φιλοσοφία δεν πέθανε μαζί με την αρχαία Ελλάδα.

Από τη Φυσική Φιλοσοφία εκείνου του καιρού γεννήθηκε η επιστήμη...


Οι Απαντήσεις της Scientology
ΤΟΥ Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ

Το άρθρο «Οι Απαντήσεις της Scientology» του Λ. Ρον Χάμπαρντ, γράφτηκε το 1966 ως συνοδευτικό κείμενο του άρθρου «Η Φιλοσοφία Κερδίζει Μετά από 2.000 Χρόνια» και παρουσιάζει μια ευρύτερη προοπτική όσον αφορά την ελευθερία, που οι παλαιοί φιλόσοφοι δεν είχαν φανταστεί ποτέ ότι ήταν εφικτή.

Ο Άνθρωπος έχει θέσει πολυάριθμα ερωτήματα σχετικά με τον εαυτό του.

Ερωτήματα όπως: «Ποιος είμαι;», «Από πού προέρχομαι;», «Τι είναι ο Θάνατος;», «Υπάρχει Μετά Θάνατον Ζωή;»...


Τι Είναι η Μεγαλοσύνη;
ΤΟΥ Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ

Σύγκρουση ή ανεκτικότητα, συνεργασία ή εναντίωση, αγάπη ή μίσος – αυτά είναι τα ερωτήματα της καθημερινής ζωής αλλά και των διεθνών σχέσεων. Σε αυτό το άρθρο, που χρονολογείται από την άνοιξη του 1966, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ θέτει το εξής ερώτημα: Όταν κάποιος γίνεται αποδέκτης μίσους, ποια είναι η απάντηση για να είναι ευτυχισμένος;

Το δυσκολότερο καθήκον που μπορεί κάποιος να έχει είναι να εξακολουθεί να αγαπάει τους συνανθρώπους του παρά τους λόγους για τους οποίους δε θα έπρεπε να τους αγαπάει.

Και το αληθινό σημάδι πνευματικής υγείας και μεγαλοσύνης είναι το να εξακολουθεί να τους αγαπάει...