ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ-ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ
Αλεξάντρα Παρκ, Χαράρε, Ζιμπάμπουε
«Τα πάντα πήγαιναν ρολόι. Η τεχνολογία είχε ολοκληρωθεί· το ήξερα ότι είχε ολοκληρωθεί. Έτσι αποφάσισα, τότε, να πάω για σύντομες διακοπές. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να βρω και να εντοπίσω μια εναλλακτική βάση ή μια OT βάση. Έτσι, πήγα στη Ροδεσία». – Λ. Ρον Χάμπαρντ
Τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που θα ακολουθούσαν καταγράφηκαν στην ιδιοκτησία του Λ. Ρον Χάμπαρντ στο τότε Σόλσμπερι, την πρωτεύουσα της Ροδεσίας, που σήμερα είναι γνωστή ως Χαράρε, πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε.
Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ έφτασε εκεί τον Μάρτιο του 1966 και ξεκίνησε αμέσως ενέργειες για να εξερευνήσει και να εγκαθιδρύσει αυτή την ΟΤ βάση (από τις λέξεις Operating Thetan [Λειτουργικός Θήταν]). Όπως ανέφερε στη συνέχεια: «Μια μέρα ήρθε ένας τύπος τρέχοντας του σκοτωμού και μου είπε ότι μπορώ ν’ αγοράσω ένα ξενοδοχείο στη λίμνη Καρίμπα, που το περιτριγυρίζουν συνέχεια ελέφαντες, το οποίο ήταν όντως πολύ φτηνό. Κι έτσι το αγόρασα κι αυτό».
Η Ροδεσία ήταν τότε ένα έθνος με φυλετικό διαχωρισμό υπό την καταπιεστική κυριαρχία των λευκών. Κατά συνέπεια, και μέσα σε λίγες μέρες από την άφιξή του, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ πρότεινε ένα νέο Σύνταγμα για τη Ροδεσία, μαζί με μια Διακήρυξη Δικαιωμάτων και έναν Ποινικό Κώδικα. Αυτά τα έγγραφα ζητούσαν ακριβώς αυτό που απαγόρευε η Λευκή Ροδεσία, δηλαδή καθολικό δικαίωμα ψήφου ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ή πίστης. Ζητούσαν επίσης καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα – και εγγύηση ότι αυτά τα δικαιώματα δε θα παραβιάζονταν ατιμωρητί.
Αν και κάποιος θα υπέθετε ότι τέτοια έγγραφα θα αποξένωναν τον Λ. Ρον Χάμπαρντ από την άρχουσα τάξη της Ροδεσίας, δε συνέβη κάτι τέτοιο (τουλάχιστον αρχικά). Αντιθέτως, είτε λόγω της προσωπικότητάς του είτε λόγω της ευγλωττίας των επιχειρημάτων του, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ καταχειροκροτήθηκε και η ομιλία του στο Σόλσμπερι σύντομα προσέλκυσε μια πραγματική λαοθάλασσα από λευκούς Ροδεσιανούς υπουργούς, χρηματοδότες και συμβούλους του πρωθυπουργού Ίαν Σμιθ.
Η ιδιοκτησία βρισκόταν στη λεωφόρο Ιωάννη Πλαγή 31, στο Αλεξάντρα Παρκ του Σόλσμπερι. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν ο ίδιος ο Ιωάννης Πλαγής, ένας άσος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τον Βʹ Παγκόσμιο πόλεμο. Εκτός από το ότι συνέταξε το Σύνταγμα της Ροδεσίας, τη Διακήρυξη Δικαιωμάτων και τον Ποινικό Κώδικα, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ φρόντισε επίσης για την ίδρυση του πρώτου επιπλοποιείου, της πρώτης μεταφορικής εταιρείας και της πρώτης αλιευτικής εταιρείας της Ροδεσίας που θα ανήκαν σε μαύρους. Ήταν αρκετά προφανές: προσπαθούσε να ενσταλάξει ένα πνεύμα αυτάρκειας σε έναν κατά τα άλλα εξαρτημένο ντόπιο πληθυσμό.
Το γεγονός ότι απαγορεύτηκε στον Λ. Ρον Χάμπαρντ τελικά, αν όχι αναπόφευκτα, η είσοδός του στη Νότια Αφρική ως απειλή για την υπεροχή των λευκών, προσφέρει ένα ιδιαίτερα συγκινητικό τέλος στην περιπέτειά του στη Ροδεσία. Δηλαδή, παρόλο που δεν επρόκειτο ποτέ να επιστρέψει, δεν τον ξέχασαν ποτέ. Επομένως, οι μαύροι Αφρικανοί νιώθουν ακόμα βαθιά εκτίμηση στο άκουσμα του ονόματός του. Κι έτσι, αυτή η τοποθεσία του Λ. Ρον Χάμπαρντ στη Ροδεσία είναι ένα σύμβολο ελπίδας για τη Ζιμπάμπουε.
Πέρα από όλα όσα πέτυχε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ για τους ανθρώπους της Ροδεσίας, υπήρξαν και οι σημαντικές εξελίξεις της Scientology σ’ αυτό το ορόσημο. Γιατί αυτό ήταν επίσης το μέρος όπου ο Λ. Ρον Χάμπαρντ έδωσε τη μοναδική του κινηματογραφημένη συνέντευξη – γνωστή πλέον ως Μια Εισαγωγή στη Scientology.
Εδώ, επίσης, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ έκανε μια ιστορική ανακοίνωση: «Ένα ανεπανάληπτο Μάθημα για το Κλήαρινγκ στην Αφρική». Το μάθημα αυτό αποτέλεσε ορόσημο για όλη την αιωνιότητα. Ακριβώς σε αυτή τη διεύθυνση ο Λ. Ρον Χάμπαρντ έδωσε τις θρυλικές διαλέξεις του Μαθήματος για το Κλήαρινγκ –εμπιστευτικές κινηματογραφημένες διαλέξεις και Επίδειξη του Σόλο Ώντιτινγκ–, τις οποίες βλέπουν όλοι οι Scientologist στα Ανώτερα Μαθήματα.
Εδώ, στην ιδιοκτησία του Λ. Ρον Χάμπαρντ στο Αλεξάντρα Παρκ, έθεσε τη βάση για περαιτέρω τεχνολογικές προόδους. Και αυτή η ίδια Τοποθεσία‑Ορόσημο σήμερα έχει αποκατασταθεί σχολαστικά σε αυτή τη χώρα της Νότιας Αφρικής, την οποία κάποτε περιέγραψε ως «ένα μικρό κόσμημα στη μέση μιας λυσσασμένης ερημιάς».