Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ | ΠΡΟΦΙΛ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ


Κολέγια Χάμπαρντ

Επαγγελματίες που αναζητούν τη γνώση και επαγγελματική κατάρτιση σε όλες τις πτυχές της διαχείρισης εγγράφονται σε εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία προχωρούν με το δικό τους ρυθμό, στα Κολέγια Διαχείρησης Χάμπαρντ.
Λαμβάνοντας υπόψη το τι αντιπροσωπεύουν οι καινοτομίες που επέφερε στη διαχείριση ο Λ. Ρον Χάμπαρντ, από την άποψη ότι κατέστησε διαθέσιμους τους φυσικούς νόμους βάσει των οποίων λειτουργούν στ’ αλήθεια οι ομάδες, ήταν αναπόφευκτο οι ανακαλύψεις του στη διαχείριση να έχουν μεγάλη ζήτηση στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και σε άλλα πεδία. Αρχικά, για να ικανοποιήσει αυτή τη ζήτηση, ο Ρον έγραψε δύο βιβλία για τους εργαζομένους: Πώς να Επιβιώνεις ως Στέλεχος, όπου δίνονται προχωρημένες αρχές για την αύξηση της αποδοτικότητας, και Τα Προβλήματα της Εργασίας, που προσφέρουν τεχνικές για την ανακούφιση από δεινά που συνδέονται με τη δουλειά, όπως το άγχος και η εξάντληση. Όπως και καθετί άλλο που πρόσφερε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ στον τομέα αυτό, τα έργα αυτά δεν εξέφραζαν μόνο ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τις επιχειρήσεις, αλλά και την επιθυμία του να καταστούν γνωστές στους συνανθρώπους του οι θεμελιώδεις αλήθειες της ζωής – και, δεδομένου ότι η εργασία καταλαμβάνει τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας, οι προσπάθειές του στον τομέα αυτό εκτιμήθηκαν πολύ. Ως σχόλιο για το εύρος όσων περιέχονται στο κυρίως μέρος του διαχειριστικού έργου του Ρον, ιδρύθηκαν στη συνέχεια τα Κολέγια Διαχείρισης Χάμπαρντ.

Τα ιδρύματα αυτά χρησιμοποιούν ειδικά ανακαλύψεις του Ρον για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων ενός επαγγελματία να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις της διαχείρισης και της διοίκησης μιας ομάδας, μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού. Υπάρχουν κολέγια σε πέντε ηπείρους και παρέχουν κατάρτιση στις διαχειριστικές μεθόδους του Ρον σε άντρες και γυναίκες του επιχειρηματικού κόσμου από όλους τους κλάδους: τη βαριά βιομηχανία, τον κλάδο παροχής υπηρεσιών, της ψυχαγωγίας, των επικοινωνιών, της υγειονομικής περίθαλψης και κάθε είδους επαγγελματικής υπηρεσίας που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρήση των μεθόδων διαχείρισης του Ρον στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, όπου η ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας δημιούργησε την ανάγκη για μια εντελώς καινούργια οργανωτική φιλοσοφία. Η Ρωσία υπερηφανεύεται για το Κολέγιο Διαχείρισης Χάμπαρντ στη Μόσχα και έχει μπολιάσει με τα διαχειριστικά εργαλεία του Ρον ολόκληρη την οικονομική υποδομή.

Δύο από τα περισσότερα από δώδεκα Κολέγια Διαχείρησης Χάμπαρντ σε όλο τον κόσμο, όπου περισσότεροι από 175.000 άνθρωποι έχουν μάθει να εφαρμόζουν τη Διαχειριστική Τεχνολογία του Λ. Ρον Χάμπαρντ.
Μέσω της ίδιας διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, διευθυντικά στελέχη στην Ουγγαρία επίσης στράφηκαν στην οργανωτική πολιτική του Ρον και έτσι ίδρυσαν ένα Κολέγιο Χάμπαρντ στη Βουδαπέστη. Αν και σε πολύ διαφορετικό οικονομικό κλίμα, ένας σημαντικός αριθμός ομοσπονδιακών υπαλλήλων στην Κολομβία καμαρώνει παρομοίως για την ύπαρξη εκπαίδευσης στο Κολέγιο Χάμπαρντ, όπως κάνουν και οι εργαζόμενοι στην πολιτεία και στην κομητεία του Τέξας.

Ύφεση, πληθωρισμός, παραγωγικότητα που βουλιάζει, χρέη, απεργίες, ανεργία, φτώχεια και ένδεια –αυτά τα συμπτώματα οικονομικής ύφεσης που μας είναι όλα τους πολύ οικεία είναι στ’ αλήθεια δείκτες ενός πολύ βαθύτερου προβλήματος– της κραυγαλέας έλλειψης διαχειριστικής τεχνογνωσίας. Εάν οι σημερινές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις μπορούσαν να εφαρμόσουν καταλλήλως τις βασικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης, θα έθεταν σε ισχύ αποτελεσματικές λύσεις γι’ αυτό που έχει καταντήσει οικονομικό χάος. Αυτός είναι ο ρόλος της διαχειριστικής τεχνολογίας του Λ. Ρον Χάμπαρντ: να παράσχει τα μέσα με τα οποία οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ευημερήσουν, οι κυβερνήσεις να διοικήσουν με σύνεση, οι άνθρωποι να απελευθερωθούν από τις οικονομικές πιέσεις και, εν ολίγοις, τα αποτυχημένα όνειρα να ξαναζωντανέψουν.