Η Φιλοσοφία μου
του Λ. Ρον Χάμπαρντ

Από τον Ιανουάριο του 1965, το άρθρο «Η Φιλοσοφία μου» έχει περιγραφεί ως η καθοριστική δήλωση του
Λ. Ρον Χάμπαρντ όσον αφορά τη φιλοσοφική του θέση.

Το θέμα της φιλοσοφίας είναι πανάρχαιο. Η λέξη «φιλοσοφία» σημαίνει: «αγάπη, μελέτη ή αναζήτηση της σοφίας, ή της γνώσης των πραγμάτων και των αιτιών τους, είτε σε θεωρητική είτε σε πρακτική βάση».

Όλα όσα γνωρίζουμε για τις επιστήμες ή τη θρησκεία προέρχονται από τη φιλοσοφία. Αποτελεί το θεμέλιο αλλά και αγκαλιάζει όλη την υπόλοιπη γνώση που έχουμε ή χρησιμοποιούμε.

Για πολύ καιρό είχε θεωρηθεί ως ένα θέμα που προορίζεται αποκλειστικά για τις αίθουσες διδασκαλίας και τους διανοούμενους. Ως αποτέλεσμα, ο «κοινός θνητός» έχει στερηθεί σε σημαντικό βαθμό αυτή τη γνώση.

Καλυμμένη ολότελα από ένα προστατευτικό στρώμα απροσπέλαστου ακαδημαϊσμού, η φιλοσοφία έχει φυλαχτεί για τους ολίγους προνομιούχους.

Η πρώτη αρχή της δικής μου φιλοσοφίας είναι ότι η σοφία προορίζεται για οποιονδήποτε επιθυμεί να τη φτάσει. Είναι, εξίσου, ο υπηρέτης και του κοινού θνητού και του βασιλιά και δε θα ’πρεπε ποτέ να αντιμετωπίζεται ως κάτι το απρόσιτο.

«Η πρώτη αρχή της δικής μου φιλοσοφίας είναι ότι η σοφία προορίζεται για οποιονδήποτε επιθυμεί να τη φτάσει».

Οι ιδιοτελείς ακαδημαϊκοί σπάνια συγχωρούν εκείνον που επιζητά να σπάσει τα τείχη του μυστηρίου και να αφήσει τον κόσμο να περάσει. Ο σύγχρονος Αμερικανός φιλόσοφος Ουίλ Ντουράντ παραμερίστηκε από τους ακαδημαϊκούς συναδέλφους του, όταν έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο Η Ιστορία της Φιλοσοφίας, για το ευρύ αναγνωστικό κοινό.Κατά συνέπεια, εκείνος που επιδιώκει να φέρει τη σοφία στους ανθρώπους, δέχεται χτυπήματα, παρά τις αντιρρήσεις του «κλειστού κύκλου» των ολίγων.

Η δεύτερη αρχή της δικής μου φιλοσοφίας είναι ότι η σοφία πρέπει να μπορεί να εφαρμόζεται.

Η γνώση που είναι κλειδωμένη σε μουχλιασμένα βιβλία έχει μικρή χρησιμότητα για τον οποιονδήποτε και, επομένως είναι άνευ αξίας αν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Η τρίτη αρχή είναι πως η φιλοσοφική γνώση έχει αξία μόνο όταν είναι αληθινή και αποτελεσματική.

Αυτές οι τρεις αρχές είναι τόσο άγνωστες στο πεδίο της φιλοσοφίας, που έδωσα στη δική μου φιλοσοφία το όνομα: Σαηεντολογία.Αυτό σημαίνει απλώς το «να γνωρίζεις πώς να γνωρίζεις».

Μια φιλοσοφία δεν μπορεί παρά να είναι μια πορεία προς τη γνώση. Δεν μπορούμε να την επιβάλουμε σε κάποιον δια της βίας. Αν κάποιος έχει μια πορεία, μπορεί στη συνέχεια να βρει τι είναι αληθινό για εκείνον. Και αυτό είναι η Σαηεντολογία.

Γνώθι σαυτόν – και η αλήθεια θα σ’ ελευθερώσει.

Γι’ αυτό, στη Σαηεντολογία δεν ασχολούμαστε με τις πράξεις των ατόμων ούτε με τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους. Ασχολούμαστε μόνο με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δείξουμε στον Άνθρωπο πώς να απελευθερωθεί.

Αυτό βέβαια, δεν αρέσει και πολύ σ’ εκείνους που η ζωή τους ή η ισχύς τους εξαρτάται από το να είναι οι άλλοι σκλάβοι. Συμβαίνει όμως να είναι ο μόνος τρόπος που ανακάλυψα, ο οποίος βελτιώνει πραγματικά τη ζωή ενός ατόμου.

Η καταπίεση και η επιβολή είναι οι βασικές αιτίες της κατάθλιψης. Αν απελευθερώσεις έναν άνθρωπο απ’ αυτές, τότε θα μπορέσει να σηκώσει το κεφάλι του, να γίνει καλά και να είναι ευτυχισμένος στη ζωή του.

Αυτό, αν και μπορεί να μην αρέσει σε εκείνους που κρατάνε τους άλλους δούλους, είναι πολύ αγαπητό στους ανθρώπους. Ο κοινός Άνθρωπος θέλει να είναι υγιής και ευτυχισμένος. Του αρέσει να μπορεί να καταλαβαίνει διάφορα πράγματα και ξέρει πως ο δρόμος προς την ελευθερία περνάει μέσα από τη γνώση.