Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ | ΠΡΟΦΙΛ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Εφευρέτης της Διαχειριστικής Τεχνολογίας

«Αυτό που προδίδει τον Άνθρωπο δεν είναι τα όνειρά του» είπε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ το 1969. «Αυτό που τον προδίδει είναι η έλλειψη της τεχνογνωσίας που απαιτείται για να γίνουν αυτά τα όνειρα πραγματικότητα». Για το λόγο αυτό και μόνο «Ολόκληρα έθνη, για να μην αναφέρουμε τις εμπορικές επιχειρήσεις ή εταιρείες ή ομάδες, έχουν περάσει δεκαετίες παραδέρνοντας μέσα στην αναταραχή».

«Αυτό που προδίδει τον Άνθρωπο δεν είναι τα όνειρά του. Αυτό που τον προδίδει είναι η έλλειψη της τεχνογνωσίας που απαιτείται για να γίνουν αυτά τα όνειρα πραγματικότητα».
– Λ. Ρον Χάµπαρντ

Οι συνέπειες μάς κοιτάζουν κατάματα μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κάθε μέρα: καταστροφικά ελλείμματα, βαριά φορολογία, αποτυχημένες επιχειρήσεις και, στις ευημερούσες Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, πάνω από 37 εκατομμύρια άνθρωποι τώρα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν είναι άστοχο λοιπόν που ο Ρον έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις λέγοντας: «Η ευτυχία του Ανθρώπου και η μακροβιότητα των επιχειρήσεων και των κρατών προφανώς εξαρτώνται από την οργανωτική τεχνογνωσία».

Εάν καταλάβαινε κανείς στ’ αλήθεια με ποιον τρόπο λειτουργούν καλύτερα τα άτομα –τις ανάγκες τους, τις φιλοδοξίες τους και την πηγή των αδυναμιών τους– θα καταλάβαινε ως φυσικό επακόλουθο, με ποιον τρόπο λειτουργούν καλύτερα οι ομάδες των ατόμων. Τέτοιο ήταν το σημείο άποψης απ’ όπου ξεκίνησε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ για να καταπιαστεί με τα προβλήματα της συνεργασίας με τους άλλους – όχι με διαχειριστικά κολπάκια ή αυταρχικά διατάγματα, αλλά με μια εξαιρετικά ευσπλαχνική θεώρηση των ομάδων ως άτομα ενωμένα με έναν κοινό σκοπό.

Συνολικά, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ ανάλωσε πάνω από τρεις δεκαετίες στην ανάπτυξη και στην κωδικοποίηση της διαχειριστικής πολιτικής με την οποία λειτουργούν οι οργανισμοί της Σαηεντολογίας. Αυτή η πολιτική απορρέει από τους θεμελιώδεις νόμους που διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά στο σύνολό της και, έτσι, συνιστά έναν κορμό γνώσης που είναι τόσο σημαντικός για το θέμα των ομάδων όσο σημαντικά είναι τα γραπτά του στη Διανοητική και στη Σαηεντολογία για την αποκατάσταση του πνεύματος του κάθε ατόμου. Πράγματι, πριν από τη Διανοητική και τη Σαηεντολογία, κανείς δεν ήξερε πραγματικά τις αρχές που διέπουν τις δραστηριότητες των ομάδων όπως δεν ήταν γνωστές και οι αρχές που διέπουν την ανθρώπινη διάνοια.