Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ | ΠΡΟΦΙΛ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Μια Εισαγωγή

Μόνο με δύο τεστ μπορεί να βρεθεί εάν κάποιος έζησε καλά τη ζωή του, παρατήρησε κάποτε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ: Έκανε κάποιος αυτό που πραγματικά ήθελε; Και ήταν οι άνθρωποι ευχαριστημένοι επειδή έζησε; Ως μαρτυρία για το πρώτο υπάρχει το πλήρες έργο της ζωής του, που περιλαμβάνει περισσότερα από 12.000 γραπτά κείμενα και 3.000 ηχογραφημένες διαλέξεις της Διανοητικής και της Σαηεντολογίας. Απόδειξη για το δεύτερο είναι οι εκατοντάδες των εκατομμυρίων των ατόμων των οποίων οι ζωές έχουν αποδεδειγμένα βελτιωθεί επειδή έζησε. Μιλάμε για τους πάνω από 28 εκατομμύρια σπουδαστές που σήμερα διαβάζουν εξαίσια λόγω των ανακαλύψεων του Λ. Ρον Χάμπαρντ για την εκπαίδευση· μιλάμε για τα εκατομμύρια ανδρών και γυναικών που έχουν ελευθερωθεί από την κατάχρηση ουσιών βάσει των επαναστατικών ανακαλύψεων του Λ. Ρον Χάμπαρντ για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά· και μιλάμε για τα σχεδόν 100 εκατομμύρια που τους έχει αγγίξει ο μη θρησκευτικός ηθικός κώδικάς του· και, επίσης, τα πολλά ακόμα εκατομμύρια που θεωρούν το έργο του ως το πνευματικό θεμέλιο της ζωής τους.

«Έχω δει τη ζωή από πάνω προς τα κάτω κι από κάτω προς τα πάνω. Ξέρω πώς φαίνεται από μέσα κι από έξω. Και ξέρω ότι υπάρχει σοφία και ότι υπάρχει ελπίδα.»
– Λ. Ρον Χάµπαρντ

Παρ’ όλο που είναι περισσότερο γνωστός για τη Διανοητική και τη Σαηεντολογία, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ δεν μπορεί τόσο απλά να καταταχθεί σε μία κατηγορία. Αν μη τι άλλο, η ζωή του ήταν πολύ ποικιλόμορφη και η επιρροή του υπερβολικά ευρεία. Υπάρχουν φυλές στη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, που δεν γνωρίζουν τίποτα για τη Διανοητική και τη Σαηεντολογία, αλλά γνωρίζουν τον Λ. Ρον Χάμπαρντ τον εκπαιδευτικό. Παρομοίως, υπάρχουν εργαζόμενοι σε εργοστάσια στην Αλβανία, που τον γνωρίζουν μόνο για τις διαχειριστικές του ανακαλύψεις· παιδιά στην Κίνα που τον γνωρίζουν μόνο ως συγγραφέα του ηθικού τους κώδικα και οι αναγνώστες σε δεκάδες γλώσσες που τον γνωρίζουν μόνο για τις νουβέλες του. Επομένως, όχι, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ δεν είναι εύκολο να ταξινομηθεί σε κάποια κατηγορία και σίγουρα δεν ταιριάζει στις δημοφιλείς παρανοήσεις του «θρησκευτικού ιδρυτή» ως μια ακατάδεκτη και στοχαστική μορφή. Εν τούτοις, όσο περισσότερο φτάνει κανείς να γνωρίσει αυτό τον άνθρωπο και τα επιτεύγματά του, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι ήταν ακριβώς το είδος ανθρώπου που θα μας έφερνε τη Σαηεντολογία, τη μόνη μεγάλη θρησκεία που έχει ιδρυθεί στον εικοστό αιώνα.

Αυτό που προσφέρει η Σαηεντολογία είναι επίσης ό,τι θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο όπως ο Λ. Ρον Χάμπαρντ. Γιατί όχι μόνο παρέχει μία πλήρως μοναδική προσέγγιση στα πιο θεμελιώδη ερωτήματά μας – Ποιοι είμαστε; Από πού ήρθαμε και ποιο είναι το πεπρωμένο μας; Αλλά παρέχει επίσης μια εξίσου μοναδική τεχνολογία για μεγαλύτερη πνευματική επίγνωση. Πώς, λοιπόν, θα ανέμενε κανείς να χαρακτηρίσει τον ιδρυτή μιας τέτοιας θρησκείας; Σαφώς, θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερος από τη ζωή, να τον προσέλκυαν οι άνθρωποι, δυναμικός, χαρισματικός και απεριόριστα ικανός σε μια ντουζίνα πεδία – όλα αυτά ο Λ. Ρον Χάμπαρντ αυτοπροσώπως.

Το γεγονός είναι ότι, εάν ο Λ. Ρον Χάμπαρντ είχε σταματήσει μετά από μόνο ένα από τα πολλά επιτεύγματά του, θα εξακολουθούσε να εορτάζεται σήμερα. Για παράδειγμα, με 46 εκατομμύρια έργα φανταστικής λογοτεχνίας σε κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων μνημειωδών μπεστ-σέλερ, όπως το Πεδίο Μάχης Γη, το Φόβος και η σειρά Αποστολή Γη, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ είναι αναμφίβολα ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους και ευρέως διαβασμένους συγγραφείς όλων των εποχών. Οι νουβέλες του έχουν κερδίσει μερικά από τα πιο έγκυρα λογοτεχνικά βραβεία του κόσμου, και έχει πολύ αυθεντικά περιγραφεί ως «ένας από τους πιο παραγωγικούς και σημαίνοντες συγγραφείς του εικοστού αιώνα».

Τα παλαιότερα επιτεύγματά του είναι εξίσου εντυπωσιακά. Ως περιπλανώμενος αεροπόρος, καθ’ όλη τη δεκαετία του 1930, ήταν γνωστός ως «Φλας» και έσπασε τα τοπικά ρεκόρ διαρκών πτήσεων με ανεμόπτερο. Ως ηγέτης αποστολών, έχει στο ενεργητικό του τη διεξαγωγή της πρώτης πλήρους Ορυκτολογικής Χαρτογράφησης του Πουέρτο Ρίκο υπό τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών και οι σημειώσεις του ως πλοηγός ακόμα επηρεάζουν τους ναυτιλιακούς οδηγούς της Βρετανικής Κολομβίας. Ο πειραματισμός του με τον πρόωρο ραδιοφωνικό εντοπισμό κατεύθυνσης έγινε περαιτέρω η βάση για το LORAN (Long Range Navigational System – Σύστημα Πλοήγησης Μακράς Εμβέλειας). Και, ως δια βίου φωτογράφος, τα έργα του έχουν εμφανιστεί σε αίθουσες τέχνης σε δύο ηπείρους, με τον κύριο όγκο των φωτογραφιών του από τα ταξίδια του και τα μόνιμα εκθέματά του να έλκουν ακόμα δεκάδες χιλιάδες κόσμο κάθε χρόνο.

Μεταξύ άλλων λεωφόρων της έρευνας, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ ανέπτυξε και κωδικοποίησε μια διαχειριστική τεχνολογία που χρησιμοποιείται από περισσότερους από 200.000 οργανισμούς παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων πολυεθνικών εταιρειών, φιλανθρωπικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων, σχολείων, συλλόγων νέων και της κάθε πιθανής μικρής επιχείρησης. Παρομοίως, οι διεθνώς αναγνωρισμένες εκπαιδευτικές μέθοδοι του Λ. Ρον Χάμπαρντ χρησιμοποιούνται από περισσότερους από εκατό χιλιάδες δασκάλους, ενώ το εξίσου αναγνωρισμένο πρόγραμμά του για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά έχει αποδειχθεί τουλάχιστον πέντε φορές πιο αποτελεσματικό από άλλα προγράμματα με παρόμοιο στόχο.

Αν γνωρίζαμε και κατανοούσαμε τα πράγματα λίγο περισσότερο, θα ζούσαμε όλοι μας πιο ευτυχισμένοι.»
– Λ. Ρον Χάµπαρντ

Εντούτοις, όσο εντυπωσιακά κι αν είναι αυτά τα νούμερα, καμία εκτίμηση για τον Λ. Ρον Χάμπαρντ δεν είναι πλήρης χωρίς κάποια αξιολόγηση γι’ αυτό που έγινε το έργο της ζωής του: η Διανοητική και η Σαηεντολογία. Η πιο αποτελεσματική δύναμη στον κόσμο για θετική αλλαγή, η Εκκλησία της Σαηεντολογίας αντιπροσωπεύει την πνευματική ελευθερία για εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο. Προέρχονται από όλα τα στρώματα ζωής, κάθε πολιτισμού και κάθε κοινωνικού επιπέδου. Επιπλέον, όταν κάποιος μιλάει για τις ανακαλύψεις του Λ. Ρον Χάμπαρντ σχετικά με την ανθρώπινη διάνοια και το πνεύμα, μιλάει σε τελική ανάλυση για το φιλοσοφικό θεμέλιο όλων όσων πέτυχε: καλύτερη εκπαίδευση, πόλεις χωρίς έγκλημα, πανεπιστημιουπόλεις χωρίς ναρκωτικά, σταθερούς και ηθικούς οργανισμούς και πολιτιστική αναζωογόνηση μέσα από τις τέχνες, όλα αυτά και περισσότερα γίνονται εφικτά λόγω των επαναστατικών ανακαλύψεων που περιέχονται στη Διανοητική και τη Σαηεντολογία.

Το βιογραφικό προφίλ που ακολουθεί έχει ως στόχο να προσφέρει μια κάποια αίσθηση για τον Λ. Ρον Χάμπαρντ και τα επιτεύγματά του στα πολλά πεδία που έχει αγκαλιάσει το έργο του. Δεδομένου ότι ο ίδιος πάντα μετρούσε την επιτυχία μιας ιδέας από την άποψη της αποτελεσματικότητάς της, το σημείο αυτό τονίστηκε παντού. Ωστόσο, δεδομένης της έκτασης των όσων πέτυχε –ως συγγραφέας, εκπαιδευτικός, ανθρωπιστής, διαχειριστής και καλλιτέχνης– καμιά τέτοια μεταχείριση δεν μπορεί να είναι τελείως πλήρης. Στο κάτω κάτω, πώς μπορεί κανείς να μεταδώσει, μέσα σε λίγες σελίδες, τον αντίκτυπο κάποιου που έχει τόσο βαθιά αγγίξει τόσους πολλούς; Ωστόσο, αυτή η συνοπτική προσωπογραφία του ανθρώπου και των επιτευγμάτων παρέχεται υπό το πνεύμα αυτού που ο ίδιος διακήρυξε: «Αν τα πράγματα ήταν λίγο πιο γνωστά και κατανοητά, θα ζούσαμε όλοι καλύτερα».