Λ. Ρον Χάμπαρντ
Άρθρα και Δοκίμια

Εδώ παρουσιάζεται μια ανθολογία από άρθρα του Λ. Ρον Χάμπαρντ όπου περιγράφει με λεπτομέρειες τη φιλοσοφία του και το εντυπωσιακό του ταξίδι προς την ίδρυση της Διανοητικής και της Σαηεντολογίας.

Ως εισαγωγή, πάντως, ας δώσουμε πρώτα τον ορισμό της φιλοσοφίας, όπως έκανε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ –η αγάπη ή η αναζήτηση της σοφίας η οποία, κατά παράδοση, περικλείει όλες τις μεγαλειώδεις αναζητήσεις για την αλήθεια– οπότε, θεωρήστε ότι το έργο του ανήκει στην αρχαιότερη φιλοσοφική παράδοση, η οποία εκτείνεται στο παρελθόν, μέχρι την αυγή της θρησκευτικής σκέψης.

 


 

Η Φιλοσοφία μου
ΤΟΥ Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ

Από τον Ιανουάριο του 1965, το άρθρο «Η Φιλοσοφία μου» έχει περιγραφεί ως η καθοριστική δήλωση του Λ. Ρον Χάμπαρντ όσον αφορά τη φιλοσοφική του θέση.

Το θέμα της φιλοσοφίας είναι πανάρχαιο. Η λέξη «φιλοσοφία» σημαίνει: «αγάπη, μελέτη ή αναζήτηση της σοφίας, ή της γνώσης των πραγμάτων και των αιτιών τους, είτε σε θεωρητική είτε σε πρακτική βάση».

Όλα όσα γνωρίζουμε για τις επιστήμες ή τη θρησκεία προέρχονται από τη φιλοσοφία...

διαβάστε το άρθρο


 

Μια Σύνοψη της Σαηεντολογίας για τους Επιστήμονες
ΤΟΥ Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ

Το άρθρο «Μια Σύνοψη της Σαηεντολογίας για τους Επιστήμονες» γράφτηκε τον Ιανουάριο του 1969 και παρέχει μια σφαιρική θεώρηση όχι μόνο των δυσκολιών που ενυπάρχουν στην επιστημονική έρευνα, όπως αυτή εφαρμόζεται στις ανθρωπιστικές επιστήμες, αλλά και του τρόπου με τον οποίο ο Λ. Ρον Χάμπαρντ τις ξεπέρασε για να αναπτύξει τη Σαηεντολογία.

Για περίπου τριάντα οκτώ χρόνια, μέχρι τη στιγμή που συντάσσω αυτό το κείμενο (1969), ασχολούμαι με βασική έρευνα πάνω στη ζωή και τις ανθρωπιστικές επιστήμες...

διαβάστε το άρθρο


 

Η Φιλοσοφία Κερδίζει Μετά από 2.000 Χρόνια
ΤΟΥ Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ

Το δοκίμιο «Η Φιλοσοφία Κερδίζει Μετά από 2.000 Χρόνια» του Λ. Ρον Χάμπαρντ αποτελεί μια καθοριστική δήλωση όσον αφορά τη θέση της Σαηεντολογίας μέσα στην παράδοση της φιλοσοφίας. Γραμμένο στα τέλη του Φεβρουαρίου του 1966, αποτελεί μια αναγνώριση προς εκείνους που θεωρούσε ως αυθεντικούς προγόνους της Διανοητικής και της Σαηεντολογίας, συγκεκριμένα τους Έλληνες φιλοσόφους Αριστοτέλη, Σωκράτη, Πλάτωνα και Ευκλείδη.

Η φιλοσοφία δεν πέθανε μαζί με την αρχαία Ελλάδα.

Από τη Φυσική Φιλοσοφία εκείνου του καιρού γεννήθηκε η επιστήμη...

διαβάστε το άρθρο

 


 

Οι Απαντήσεις της Σαηεντολογίας
ΤΟΥ Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ

Το «Οι Απαντήσεις της Σαηεντολογίας» του κ. Χάμπαρντ, γράφτηκε το 1966 ως συνοδευτικό κείμενο του δοκιμίου «Η Φιλοσοφία Κερδίζει Μετά από 2.000 Χρόνια» και παρουσιάζει μια συνολική θεώρηση της ελευθερίας, πολύ πέραν όλων οι παλαιοί φιλόσοφοι φαντάστηκαν ότι ήταν εφικτά.

Ο Άνθρωπος έχει θέσει πολυάριθμα ερωτήματα σχετικά με τον εαυτό του.

Αυτά τα ερωτήματα είναι: «Ποιος είμαι;», «Από πού έρχομαι;», «Τι είναι ο θάνατος;», «Υπάρχει μετά θάνατον ζωή;».

διαβάστε το άρθρο


 

Τι είναι η Μεγαλοσύνη;
ΤΟΥ Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ

Σύγκρουση ή ανεκτικότητα, συνεργασία ή εναντίωση, αγάπη ή μίσος – αυτά είναι τα ερωτήματα της καθημερινής ζωής αλλά και των διεθνών υποθέσεων. Σε αυτό το άρθρο που χρονολογείται από την άνοιξη του 1966, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ εξετάζει το ερώτημα: Όταν ένα άτομο είναι αποδέκτης μίσους, ποια είναι η απάντηση για την ευτυχία του;

Το δυσκολότερο καθήκον στον κόσμο είναι να εξακολουθούμε να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας παρά τους λόγους για τους οποίους δε θα ’πρεπε να τους αγαπάμε.

Και το αληθινό σημάδι πνευματικής υγείας και μεγαλοσύνης είναι να συνεχίσουμε να τους αγαπάμε....

διαβάστε το άρθρο