Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ | ΠΡΟΦΙΛ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ
ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

Ιδιόκτητο τυπογραφείο στο Διεθνές Ίδρυμα του Δρόμου προς την Ευτυχία που παρέχει ειδικά προσαρμοσμένα εξώφυλλα έτσι ώστε τόσο ιδιώτες, όσο και επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες να μπορούν να κάνουν το μήνυμα του Δρόμου προς την Ευτυχία δικό τους μήνυμα.
Κάθε πολιτισμός σε κάθε εποχή στηρίχθηκε σε ένα ηθικό κώδικα για να παρέχει γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη συμπεριφορά, που ευνοεί την κοινωνική συμφωνία και την επιβίωση. Αλλά, αν και πολλοί απ’ αυτούς τους παλιούς κώδικες ηθών μπορεί να μην εναρμονίζονται και τόσο με το τέλος του 20ού αιώνα ή την αρχή μιας νέας χιλιετίας, όταν γράφτηκαν είχαν μεγάλη σημασία. Βοήθησαν στη διαιώνιση του θεσμού της οικογένειας, της ομάδας και του έθνους. Παρείχαν μέσα με τα οποία οι άνθρωποι διατήρησαν τις βασικές αρχές της τιμιότητας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Εν συντομία, οι κανόνες ηθών παρείχαν τις κύριες αρχές με βάση τις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν ειρηνικά, ευτυχισμένα και αρμονικά ο ένας με τον άλλον.

Με το ξεκίνημα της δεκαετίας του 1980 όμως, όπως ο Λ. Ρον Χάμπαρντ τόσο ξεκάθαρα το έθεσε, ο κόσμος είχε γίνει μια πραγματική ζούγκλα. Τα σημάδια ήταν παντού. «Η απληστία είναι καλή», έλεγε ένα δημοφιλές ρητό της ημέρας, ενώ παράνομες περιουσίες δημιουργήθηκαν μέσω της χειραγώγησης μετοχών και της απάτης. Αν η τέχνη και η διασκέδαση αποτελούσαν πρότυπα, τότε η δεκαετία του '80 σηματοδότησε την αρχή μιας πραγματικά τρομακτικής εποχής με περιστατικά βίας.
Στη συνέχεια, ποιος μπορεί να ξεχάσει ό,τι η δεκαετία του 1980 χαρακτηρίζεται από εσωτερική βία στις πόλεις, όπου 13χρονα και 14χρονα παιδιά δολοφονούν το ένα το άλλο με απολύτως καμία συμπόνια. Ως εκ τούτου, η ψυχρή απήχηση των όρων όπως «drive-by shooting» και «gang-bang».

Σε εκείνο λοιπόν το στερημένο ηθικών αξιών τοπίο, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ παρουσίασε τον Δρόμο προς την Ευτυχία το 1981. Συνήθως, η προσέγγισή του ήταν ιστορικά και πολιτισμικά ευρεία. Ακριβώς όπως όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί απαιτούσαν έναν ηθικό κώδικα για να διατηρήσουν τη συνοχή τους, δήλωσε το ίδιο και ο δικός μας. Επειδή οι παλιές αξίες είχαν παραβιαστεί, και δεν αναπληρώθηκαν από νέες, και ενώ οι θρησκευτικοί κώδικες του παρελθόντος απαιτούσαν μια πίστη που δεν μπορούσαν πολλοί να ακολουθήσουν. Ούτε, κατέληξε, οι θεωρίες ότι τα παιδιά θα υιοθετούσαν φυσικά μια ηθική στάση ήταν πλέον αξιόπιστες. Έτσι έγραψε το Δρόμο προς την Ευτυχία

Το έργο του στέκεται από μόνο του ως το μόνο ηθικό κώδικα που είναι κατά της ρεαλιστικής, υψηλής τεχνολογίας και άκρως κυνικής κοινωνίας. Το πρώτο έργο του είδους του που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην κοινή λογική, είναι απολύτως μη θρησκευτικού χαρακτήρα. Δεν μεταφέρει καμία άλλη επίκληση εκτός από τη λογική των αναγνωστών και έχει σχεδιαστεί για να τους βοηθήσει πράγματι να εφαρμόσουν τα διδάγματα αυτά στην καθημερινή τους ζωή. Πέρα από τις πολλές εθνικές, πολιτικές, φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλες διαφορές, ο καθένας από μας πρέπει να προχωρήσει στη ζωή. Ο δρόμος που διδάσκει Ο Δρόμος προς την Ευτυχία μπορεί να γίνει καλύτερος, αν τα διδάγματα που παρουσιάζει είναι γνωστά και ακολουθούνται.

Η ζωή σε μια ανήθικη κοινωνία μπορεί να είναι πολύ περισσότερο από απλώς δύσκολη, όταν ακόμη και οι πλέον θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες που κατέχει έχουν γελοιοποιηθεί. Με σκοπό να καταπολεμήσει αυτή την τάση παρακμής των ηθικών αξιών Ο Δρόμος προς την Ευτυχία περιέχει 21 διδάγματα, καθένα από τα οποία αποτελεί ένα κανόνα ζωής και έχει σημασία για τον οποιονδήποτε από μας. Πράγματι, σχεδόν 100 εκατομμύρια αντίτυπα από το βιβλιαράκι, σε περισσότερες από 170 χώρες και 96 γλώσσες, υπάρχουν σήμερα σε κυκλοφορία που δεν σταματά να εφαπλώνεται. Μέχρι στιγμής, το έργο έχει λάβει δεκαέξι αναγνωρίσεις του Κοινοβουλίου των Ηνωμένων Πολιτειών και εκατοντάδες ενθουσιώδεις επιδοκιμασίες από την αστυνομία, τους πολιτικούς ηγέτες, τους επιχειρηματίες και τους εκπαιδευτικούς. Αποτελεί τη βάση μιας μεγάλης επιτυχημένης καμπάνιας «Δίνε το Καλό Παράδειγμα» και «Έξω τα Ναρκωτικά απ' τα Σχολεία», με τη συμμετοχή πάνω από 12 εκατομμυρίων Αμερικανών μαθητών και δασκάλων σε περισσότερα από 12.000 δημοτικα, γυμνάσια και λύκεια. Οι καμπάνιες αυτές, με τη σειρά τους, έχουν λάβει επιδοκιμασίες από περισσότερες από 150 κυβερνήτες και πολιτειακούς νομοθέτες, μαζί με υπεύθυνους προγραμμάτων για την κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών και υπηρεσιών εκπαίδευσης σε εκατοντάδες κοινότητες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.