Κρίμινον:
Αποκαθιστώντας τον Σεβασμό και την Αυτοεκτίμηση

Καμία συζήτηση για τον Δρόμο προς την Ευτυχία δε θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς να αναφερθεί το πρόγραμμα αναμόρφωσης εγκληματιών που γίνεται με τη χρήση αυτού του βιβλίου. Γνωστό ως Κρίμινον (χωρίς έγκλημα), το πρόγραμμα αυτό βασίζεται σε ανακαλύψεις του Λ. Ρον Χάμπαρντ σχετικά με τα αίτια και την πρόληψη του εγκλήματος, όπως αυτά προσδιορίστηκαν μέσα από την πορεία της έρευνας που διεξήγαγε ενώ υπηρετούσε ως Αξιωματικός της Αστυνομίας του Λος Άντζελες στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ δήλωσε το εξής: «Εάν θέλετε να αποκαταστήσετε έναν εγκληματία, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κοιτάξετε στο παρελθόν του και να βρείτε πότε ακριβώς έχασε την προσωπική του υπερηφάνεια. Και, εάν διορθώσετε αυτό το σημείο και μόνο, αυτός θα πάψει να είναι πλέον εγκληματίας». Με τον Δρόμο προς την Ευτυχία του Λ. Ρον Χάμπαρντ και με βασικές αρχές που προέρχονται από τη Scientology, το Κρίμινον καταφέρνει ακριβώς αυτό.

Και πάλι, το πρόγραμμα είναι μοναδικό. Όπως και το Νάρκωνον, δε βασίζεται σε φάρμακα ή στην τιμωρία, αλλά απευθύνεται σε αυτό που ο Λ. Ρον Χάμπαρντ περιγράφει ως τη βασική καλοσύνη που έχει μέσα του κάθε άνθρωπος. Ίσως μια τέτοια προσέγγιση να φαίνεται ότι δεν έχει πολλές πιθανότητες όταν μιλάμε για στυγνούς εγκληματίες, όμως τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Με έδρα το Λος Άντζελες, το Κρίμινον παραδίδει μαθήματα δι’ αλληλογραφίας αλλά και επιτόπου μέσα σε αναμορφωτήρια. Επιπλέον παραδίδει μαθήματα σε όλα τα είδη εγκαταστάσεων: σε φυλακές υψίστης, μέτριας και ελάχιστης ασφαλείας, σε επαρχιακές φυλακές και σε αναμορφωτήρια.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος του Κρίμινον σε ένα αναμορφωτήριο, όπου το 80% των νεαρών παραβατών συνήθως συλλαμβάνονταν κατ’ επανάληψη, αντέστρεψε εντελώς την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, το 90% αυτών που ολοκλήρωσαν το μάθημα Ο Δρόμος προς την Ευτυχία δε συνελήφθησαν ξανά. Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο Επικεφαλής της Αστυνομικής Επιτήρησης, Ντάνιελ Ο’ Μπλακ του Δικαστηρίου Ανηλίκων της κομητείας του Μπάτλερ, στο Γκρίνβιλ της Αλαμπάμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Το Δικαστικό Σύστημα για τους Νέους έχει μεγάλη ανάγκη ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα βασικής αναμόρφωσης που να βασίζεται στην κοινότητα. Ο Δρόμος προς την Ευτυχία καλύπτει αυτό το κενό. Ξεκινάμε με τα πιο στοιχειώδη: γερά θεμέλια ηθικής με βάση την εντιμότητα, την ακεραιότητα και την εμπιστοσύνη. Δηλαδή με τον Δρόμο προς την Ευτυχία».

Συνέβησαν πάρα πολλά ακόμα και αποδείχθηκαν εξίσου εντυπωσιακά. Δεν υπάρχουν λέξεις που να μπορούν να εκφράσουν τι σημαίνει να γίνεσαι μάρτυρας της «μεταμόρφωσης ενός εγκληματία σε ένα ανθρώπινο ον» γράφει ένας σωφρονιστικός υπάλληλος στον απόηχο της εφαρμογής του Κρίμινον σε όλες τις μεξικάνικες αναμορφωτικές φυλακές. Αυτή η δήλωση δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη. Σίγουρα, το Κρίμινον τώρα παραδίδει το πρόγραμμά του σε περισσότερα από 1.500 σωφρονιστικά ιδρύματα που βρίσκονται σε πενήντα έθνη και τα αποτελέσματα προκαλούν παντού δέος.

Αποτέλεσμα Μελέτης σχετικά με την Εγκληματική Δραστηριότητα Πριν και Μετά το Πρόγραμμα Κρίμινον

Πριν

2 Χρόνια Μετά

Να ένα μικρό δείγμα της αποτελεσματικότητάς του: Στη διαβόητη αναμορφωτική φυλακή υψίστης ασφαλείας Leeuwkop στη Νότια Αφρική, παρατηρήθηκε θεαματική πτώση του ποσοστού υποτροπής από το 90% στο μόλις και μετά βίας 2% μετά την εφαρμογή του Κρίμινον. Επιπλέον, η γενικευμένη βία στις πτέρυγες των φυλακών σχεδόν εξαφανίστηκε. Τα νούμερα είναι εξίσου αποκαλυπτικά και στα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ινδονησίας –όπου το ποσοστό υποτροπής ενώ κυμαινόταν σταθερά σε υψηλά επίπεδα, έπεσε πάλι στο 2%– και έτσι η Ινδονησία προτείνει την εφαρμογή του Κρίμινον σε όλα τα γειτονικά έθνη. Μετά έχουμε τη Ρουάντα, όπου το ποσοστό υποτροπής από 60% έπεσε στο μηδέν και όπου οι δεσμοφύλακες συχνά μπερδεύουν τους απόφοιτους του Κρίμινον με σωφρονιστικούς υπαλλήλους «εξαιτίας της συμπεριφοράς που επιδεικνύουν μετά την αναμόρφωσή τους».

Συνολικά, περισσότεροι από εκατό χιλιάδες τρόφιμοι συμμετείχαν επιτυχώς στα προγράμματα του Κρίμινον και από τότε ξεκίνησαν μια ζωή απαλλαγμένη από το έγκλημα. Αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύουν αυτοί οι πρώην τρόφιμοι φυλακών, είναι ολόκληρη η ουσία αυτών που ο Λ. Ρον Χάμπαρντ πάντοτε υποστήριζε με τη μέγιστη ειλικρίνεια, ότι παρά τις αποτυχίες του Ανθρώπου, τη βία και την υποβάθμισή του, το ανθρώπινο ον είναι βασικά καλό και επομένως, όπως μας εξηγεί παρακάτω:

«Όποτε ο Άνθρωπος παλεύει, όποτε μοχθεί, ό,τι και να κάνει, το καλό που πράττει υπερβαίνει το κακό».

Για να έχετε ένα πλήρες σύνολο πληροφοριών σχετικά με τον Δρόμο προς την Ευτυχία, δείτε από τη Σειρά για τον Λ. Ρον Χάμπαρντ, την έκδοση Ανθρωπιστής: Αποκαθιστώντας την Τιμή και τον Αυτοσεβασμό.