Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ | ΠΡΟΦΙΛ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ

Ανήλικοι παραβάτες στην Τάμπα της Φλόριντα, συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα επανένταξης που βασίζεται στις ανακαλύψεις του Λ. Ρον Χάμπαρντ.
Κρατικές υπηρεσίες και υψηλόβαθμοι σωφρονιστικοί υπαλληλοί σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει επισήμως το πρόγραμμα Κρίμινον.
Σε κάθε φυλακή της Ρουάντα, το Κρίμινον είναι το επίσημο πρόγραμμα για την αποκατάσταση και την επανένταξη όσων συμμετείχαν στη γενοκτονία. Σήμερα, πάνω από 8.000 κρατούμενοι έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα και έχουν απελευθερωθεί.
Καμιά συζήτηση για τον Δρόμο προς την Ευτυχία δε θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς να αναφερθεί το ποινικό πρόγραμμα αναμόρφωσης που χρησιμοποιεί αυτό το βιβλιαράκι. Γνωστό ως Κρίμινον (χωρίς έγκλημα), το πρόγραμμα αυτό βασίζεται σε περαιτέρω ανακαλύψεις του Λ. Ρον Χάμπαρντ σχετικά με την αιτία και την πρόληψη του εγκλήματος, όπως καθορίζεται μέσα από την πορεία του δικού του έργου του ως Ειδικού Αξιωματούχου του Αστυνομικού Τμήματος του Λος Άντζελες στα τέλη της δεκαετίας του 1940. «Εάν θέλετε να αλλάξετε έναν εγκληματία, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βρείτε πότε ακριβώς έχασε την προσωπική του υπερηφάνεια. Αν διορθώσετε αυτό το σημείο και μόνο, δε θα έχετε πια έναν εγκληματία». Με τον Δρόμο προς την Ευτυχία του Λ. Ρον Χάμπαρντ και με βασικές αρχές από την Σαηεντολογία, το Κρίμινον καταφέρνει ακριβώς αυτό.

Και πάλι το πρόγραμμα είναι μοναδικό. Όπως και το Νάρκωνον, δε βασίζεται σε ναρκωτικά ή στην τιμωρία με περιορισμό, αλλά μάλλον απευθύνεται σε ό,τι ο Λ. Ρον Χάμπαρντ περιγράφει ως τη βασική καλοσύνη σε όλους τους ανθρώπους. Αν μια τέτοια προσέγγιση φαίνεται απίθανη μεταξύ στυγνών εγκληματιών, τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Το Κρίμινον που εδρεύει στο Λος Άντζελες, εκτελεί προγράμματα σε περισσότερες από 2.000 φυλακές και σωφρονιστικά ιδρύματα σε 35 έθνη. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 100.000 κρατούμενοι συμμετείχαν με επιτυχία στα προγράμματα και έχουν ξεκινήσει νέες ζωές χωρίς έγκλημα και χωρίς την αναμενόμενη υποτροπή.

Μόνο σε ένα νεανικό πρόγραμμα όπου το 80 τοις εκατό των νεαρών παραβατών συλλαμβάνονταν εξακολουθητικά, η αγωγή του Κρίμινον αντέστρεψε εντελώς την κατάσταση. Δηλαδή, το 90 τοις εκατό αυτών που ολοκλήρωσαν το μάθημα Ο Δρόμος προς την Ευτυχία δεν ξανασυνελήφθηκαν. Ο υπέυθυνος Αστυνομικός, Ντάνιελ Ο' Μπλακ της κομητείας του Μπάτλερ, στο Δικαστήριο Ανηλίκων στο Γκρίνβιλ, Αλαμπάμα, κατέληξε: «Το σύστημα δικαιοσύνης για τους νέους έχει μεγάλη ανάγκη σαν πρώτη ενέργεια, ενα λειτουργικό πρόγραμμα, βασισμένο στην κοινότητα. Ο Δρόμος προς την Ευτυχία γεμίζει αυτό το κενό. Ξεκινάμε με τα Βασικά: ένα καλό ηθικό ίδρυμα βασισμένο στην εντιμότητα, την ακεραιότητα και την εμπιστοσύνη. Δηλαδή το Δρόμο προς την Ευτυχία.

Αυτό είναι επίσης, ουσιαστικά, το σύνολο των πάντων που ο Λ. Ρον Χάμπαρντ υπερασπίστηκε στο όνομα της ανθρωπότητας. Βεβαίως, αυτός ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ηθική, εγκληματική και βιοχημική κρίση, που παρόμοια δεν έχει δει ποτέ η ιστορία. Είναι αλήθεια επίσης, ότι οι ετήσιες στατιστικές δείχνουν μόνο τα δυσοίωνα χρόνια που θα έρθουν. Αλλά και για όλες τις αποτυχίες του, τη βία και την υποβάθμιση του, δήλωσε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ, ο Άνθρωπος είναι ωστόσο κατά βάση καλός. Κι έτσι, μας λέει επίσης, «Όπου άνθρωπος προσπαθεί, όπου εργάζεται, ό,τι κι αν κάνει, το καλό που κάνει είναι μεγαλύτερο από το κακό».