Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ | ΠΡΟΦΙΛ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ

Παρά τα πολλά επιστημονικά θαύματα αυτού του αιώνα –στην ιατρική, στις μεταφορές, στην πυρηνική ενέργεια και στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες– ζούμε σε μια σοβαρή προβληματική κοινωνία. Υπό την τριπλή επίθεση της κατάχρησης ναρκωτικών, της εγκληματικότητας και της κατάπτωσης ηθών, ένα μεγάλο μέρος αυτού του κόσμου έχει πραγματικά γίνει σκουπιδότοπος. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η μαριχουάνα, για παράδειγμα, έχει γίνει η μεγαλύτερη συγκομιδή μετρητών στην Αμερική, ενώ τα παράνομα ναρκωτικά αποφέρουν ακαθάριστα εκτιμώμενα ετήσια έσοδα περίπου 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπρόσθετα με αυτούς τους αριθμούς, 712 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον δαπανούνται για ιατρικά και ψυχιατρικά φάρμακα – ώσπου τελικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση πραγματικά πλανητικών διαστάσεων, όπου οι άνθρωποι της Γης δαπανούν περισσότερα χρήματα για τα φάρμακα από ό,τι τα περισσότερα έθνη παράγουν στους τομείς των αγαθών και υπηρεσιών.

Ωστόσο, τα παράνομα έσοδα είναι μόνο ένας δείκτης των επιπτώσεων της κατάχρησης των φαρμάκων σήμερα. Η σύνδεση με το έγκλημα είναι ένας ακόμα δείκτης. Σύμφωνα με τις μελέτες του τμήματος Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, το ήμισυ του συνόλου αυτών που συνελήφθησαν για βίαια εγκλήματα βρέθηκαν ότι έκαναν χρήση παράνομων ναρκωτικών, το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σε 1,4 εκατομμύρια πράξεις βίας σε ένα χρόνο ... και το κόστος αυτού από την άποψη της ανθρώπινης δυστυχίας είναι ανυπολόγιστο.

Στο αμφιλεγόμενο σημείο τόσο της κατάχρησης ναρκωτικών όσο και της εγκληματικότητας, βρίσκεται αυτό που έχει ονομαστεί «μια μεταμοντέρνα κρίση των ηθών». Κι εδώ, τα γεγονότα είναι ανησυχητικά: Περισσότερο από 40 τοις εκατό του συνόλου των γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο, ένα άλλο 40 τοις εκατό του συνόλου της αμερικανικής νεολαίας εύκολα παραδέχονται ότι ψεύδονται για οικονομικό κέρδος και ακόμα ένα άλλο 64 τοις εκατό παραδέχεται ότι «κλέβει» στις εξετάσεις. Η εικόνα γίνεται πιο ζοφερή ακόμη υπό το φως της ανομίας του κυβερνοχώρου. Δηλαδή: 25 τοις εκατό του συνόλου των αναζητήσεων στο διαδίκτυο είναι πορνογραφικές και το 60 τοις εκατό του συνόλου του λογισμικού είναι πειρατικό. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, ότι τα ποσοστά των διαρρήξεων, της υπεξαίρεσης και όλων των άλλων μορφών κλοπής, έχουν φθάσει τελικά σε διαστάσεις επιδημίας, περίπου το 76 τοις εκατό όλων των Αμερικανών περιέγραψαν αυτή την εποχή ως «εποχή της ηθικής και πνευματικής παρακμής».

Συνειδητοποιώντας ήδη από το 1950 προς τα που βαδίζει αυτός ο κόσμος ο Λ. Ρον Χάμπαρντ άρχισε να ερευνά ένα μέσο με το οποίο, όπως έγραψε, θα μπορούσε κανείς να «ανακτήσει μερική από την ευτυχία του εαυτό του, μερική από την ειλικρίνεια και μερική από την αγάπη και καλοσύνη με την οποία δημιουργήθηκε».