Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ | ΠΡΟΦΙΛ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΤΑ ΠΡΩΤΑ
ΧΡΟΝΙΑ

Το πατρικό του σπίτι, στο Τίλντεν της Νεμπράσκα, γύρω στο 1910.

Γεννημένος στις 13 Μαρτίου του 1911, o Λ. Ρον Χάμπαρντ πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην άγρια δυτική Μοντάνα κάνοντας κατά περιόδους εξορμήσεις στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον.

Ως μια εκτεταμένη εισαγωγή, ωστόσο, ο ίδιος ο Λ. Ρον Χάμπαρντ εξηγεί: «Γεννήθηκα στη Νεμπράσκα και τρεις βδομάδες αργότερα πήγα στην Οκλαχόμα», όπου ο παππούς του είχε στήσει ένα ράντσο με άλογα κι εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα πριν γίνει ενός έτους. Από την Οκλαχόμα μετακόμισε κατόπιν στην πολιτεία της Μοντάνα όπου, όπως αστειευόμενος είπε: «Λένε ότι έδειχνα κάποια σημάδια ότι θα ρίζωνα κάπου, αλλά νομίζω ότι αυτά είναι απλώς φήμες».

Στη συνέχεια ήρθαν αρκετές αξιόλογες περιπέτειες, μεταξύ των οποίων και η εξαιρετική φιλία με ένα μάγο-γιατρό των Μαυροπόδαρων και η τελική αποδοχή του ως αδελφοποιτός της φυλής. Επίσης, δάμαζε ο ίδιος άγρια άλογα από μικρός και κάποια φορά γλίτωσε μόλις και μετά βίας από ένα κοπάδι κογιότ καβάλα σε μια φοράδα ονόματι Νάνσι Χανκς – ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό γεγονός, από την άποψη ότι αρχικά δεν είχε γίνει πιστευτό. Εξού και η μετέπειτα παραδοχή του: «Είχα τις περιπέτειές μου, αλλά έμαθα να φυλάω τα λόγια μου».

Παρά το ότι τα νεανικά του χρόνια ήταν σκληρά και περιπετειώδη, η μητέρα του, Λεντόρα Μέι Χάμπαρντ, ήταν αυτή που στον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο της –ήταν μια πολύ μορφωμένη γυναίκα– εισήγαγε το γιο της στην κλασική λογοτεχνία της Δύσης πριν συμπληρώσει καν τα έβδομα γενέθλιά του.

Ενώ ο Λ. Ρον Χάμπαρντ ήταν ακόμα έφηβος, έκανε δύο θαλάσσια ταξίδια στην τότε εξωτική και αινιγματική Ασία. Φωτογραφία από τον Λ. Ρον Χάμπαρντ.
Σε μια άλλη σημείωση σχετικά με τα νεανικά του χρόνια, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ περιέγραψε ένα ανατριχιαστικό ταξίδι μέσα από τα Βραχώδη Όρη με το μοντέλο T της Φορντ του παππού του. Οι δρόμοι, στην καλύτερη περίπτωση, ήταν στρωμένοι με άμμο και, ως επί το πλείστον, δεν ήταν παρά φιδωτά μονοπάτια που είχαν χαράξει τα ελάφια πάνω από μια απόκρημνη άβυσσο. Κατόπιν ακολούθησαν κοπιαστικά ταξίδια με παρόμοιες προκλήσεις, διασχίζοντας της ερήμους της Νεβάδα (όπου το νερό ξοδευόταν για το ψυγείο του αυτοκινήτου και τα λάστιχα έσκαγαν κάθε πενήντα χιλιόμετρα), πριν φτάσει τελικά στο Σαν Ντιέγκο όπου ο πατέρας του, Χάρι Ρος Χάμπαρντ, υπηρετούσε στο Ναυτικό των ΗΠΑ πάνω σ’ ένα αντιτορπιλικό.

Όσο για την ιστορία του Λ. Ρον Χάμπαρντ ως το νεότερο Αετόπουλο των Προσκόπων της Αμερικής, άρχισε με την είσοδό του στον προσκοπισμό το 1923 και πολύ σύντομα μετά από αυτό τον βλέπουμε να εκπροσωπεί τον αμερικανικό προσκοπισμό ενώπιον του Προέδρου Κάλβιν Κούλιτζ.

Καθώς ήταν γιος αξιωματικού του αμερικανικού ναυτικού, σύντομα ταξίδεψε για πιο εξωτικά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των απόμερων λιμανιών του νότιου Ειρηνικού και της προεπαναστατικής Κίνας. Συνολικά, διένυσε περισσότερα από διακόσιες πενήντα χιλιάδες μίλια πριν την ηλικία των δεκαεννέα, ωστόσο ακολουθούσε την πορεία του σπουδαιότερου ταξιδιού της ζωής του από το 1929.

Ή όπως ο ίδιος ο Λ. Ρον Χάμπαρντ το θέτει μιλώντας για τα πρώτα χρόνια της ζωής του: «Από την ηλικία των τριών ήξερα ακριβώς που πήγαινα».