Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ | ΠΡΟΦΙΛ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πειραματική Αποστολή στην Αλάσκα
για την Πλοήγηση μέσω Ραδιοκυμάτων

Το πιστοποιητικό Μέλους της Λέσχης Εξερευνητών για τον Λ. Ρον Χάμπαρντ
Η ξακουστή σημαία της Λέσχης Εξερευνητών, την οποία εμπιστεύτηκαν στον Λ. Ρον Χάμπαρντ κατά την αποστολή του στην Αλάσκα, καθώς και σε μεταγενέστερες αποστολές.
Οι παλιότερες περιπέτειες του Λ. Ρον Χάμπαρντ τον οδήγησαν κατευθείαν στις 19 Φλεβάρη 1940, την ημέρα που τιμήθηκε με μια θέση στη Λέσχη Εξερευνητών όπου γινόταν κανείς δεκτός μόνο με πρόσκληση.

Ανάμεσα σε άλλα προσόντα που αναφέρθηκαν προκειμένου να γίνει δεκτός, ήταν τα επιπλέον δεδομένα που είχε βρει ο Ρον για τους Πιλότους της Ακτής των Δυτικών Ινδιών, η ορυκτολογική του έρευνα στο Πουέρτο Ρίκο, και οι αναφορές του στο Υπουργείο Εμπορίου που κατέληξαν στο κλείσιμο κάπου τριάντα περίπου επικίνδυνων αεροδιαδρόμων.

Κι έτσι, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ κράτησε ψηλά την πολυπόθητη σημαία της Λέσχης των Εξερευνητών κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσημης επιχείρησής του: την Πειραματική Αποστολή στην Αλάσκα για την Πλοήγηση μέσω Ραδιοκυμάτων, το 1940.

Έχοντας ως κέντρο επιχειρήσεων το Μάγο, ένα δικάταρτο σκάφος με μήκος τριάντα δύο πόδια, το ταξίδι ήταν αναγκαίο για τη δοκιμή ενός καινούργιου οργάνου εύρεσης της κατεύθυνσης μέσω ραδιοκυμάτων μεταξύ των Πάτζετ Σάουντ και της χερσονήσου της Αλάσκας. Έχοντας περιγραφεί ως η πρώτη πραγματική πρόοδος στην πλοήγηση από την εποχή του εξάντα, αυτό το πειραματικό εργαλείο αποτελεί τον απευθείας πρόγονο του συστήματος LORAN (Long Range Navigation = Πλοήγηση Μακράς Εμβέλειας), το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις θαλάσσιες και αεροπορικές οδούς μέχρι την έλευση της δορυφορικής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια του εικοστού αιώνα.

Επίσης σχετική με το ταξίδι των δύο χιλιάδων μιλίων ήταν η εκ νέου χαρτογράφηση από τον Λ. Ρον Χάμπαρντ του εξαιρετικά επικίνδυνου και ύπουλου Εσωτερικού Περάσματος (Inside Passage), και η εθνολογική μελέτη του για τους ιθαγενείς Αλεούτιους και Χάιντας.

Στην πορεία, όχι μόνο αιχμαλώτισε μια καφέ αρκούδα, αλλά αντιμετώπισε με γενναιότητα και ανέμους ταχύτητας εβδομήντα μιλίων την ώρα και τις απέραντες θάλασσες στα ανοιχτά των Αλεούτιων Νήσων. Ενώ επίσης, ανάμεσα σε διάφορες άλλες δύσκολες στιγμές, προέκυψαν βλάβες στις μηχανές εν μέσω κυμάτων ύψους 9 μέτρων, και ένα πέρασμα σκέτη κόλαση μέσα σπό μια αρπάγη που λυσσομανούσε γνωστή ως Στενά Σέιμουρ – και στο μεταξύ τραβώντας τα όλα σε φιλμ τριάντα πέντε χιλιοστών χρησιμοποιώντας στερεοπτικούς φακούς για τρισδιάστατη λεπτομέρεια. Κι έτσι εξηγείται η κουρελιασμένη του πρώτη σημαία της Λέσχης των Εξερευνητών με αριθμό 105.

Ή όπως ο ίδιος ο Ρον το έθεσε λακωνικά: «Τι είναι η ζωή χωρίς πρόκληση;».