Η αρχική Ιδρυτική Εκκλησία της Σαηεντολογίας στην
Ουάσιγκτον

Ο χώρος υποδοχής της Ιδρυτικής Εκκλησίας της Σαηεντολογίας της Ουάσιγκτον στην Περιφέρεια της Κολούμπια, με την έκθεσή της για την περίοδο νεότητας του Λ. Ρον Χάμπαρντ.
Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, η Σαηεντολογία μεγάλωσε και από ένα ίδρυμα έγινε διεθνής οργανισμός. Έχοντας τη ζωτική ανάγκη να υπάρχουν παγκόσμιες γραμμές επικοινωνίας προκειμένου να συντονίζονται οι Εκκλησίες και οι ομάδες σε πέντε ηπείρους, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ μετακίνησε την κεντρική έδρα της Σαηεντολογίας από το Φίνιξ στην Ουάσιγκτον. Έφτασε εκεί το καλοκαίρι του 1955 και εγκαθίδρυσε την Ιδρυτική Εκκλησία της Σαηεντολογίας στην Ουάσιγκτον, στον αριθμό 1812 της 19ης οδού, στο βορειοδυτικό τομέα της πόλης, στη μέση της περιοχής που είναι γνωστή ως Έμπασι Ρόου.

Το ανακαινισμένο τριώροφο κτήριο ήταν η πρώτη έδρα της Σαηεντολογίας στην Αμερική. Στο γραφείο του στο δεύτερο όροφο, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ υπηρέτησε ως ο πρώτος Γενικός Διευθυντής, εποπτεύοντας την οργάνωση των Εκκλησιών και αναπτύσσοντας και γράφοντας τα διαχειριστικά άρθρα και τις πολιτικές που εξακολουθούν να σχηματίζουν την οργανωτική δομή όλων των Εκκλησιών της Σαηεντολογίας.

Αποκατεστημένη γραμμή αντιγραφής μαγνητοταινιών στο υπόγειο του κτηρίου που στέγασε το πρώτο Κέντρο Διανομής της Σαηεντολογίας και που παρείχε τα βιβλία και τις διαλέξεις του Λ. Ρον Χάμπαρντ στις Εκκλησίες και τα γραφεία στις πέντε ηπείρους.
Επίσης, από την Ιδρυτική Εκκλησία, το πρώτο Κέντρο Διανομής της Σαηεντολογίας παρείχε βιβλία και ηχογραφημένες διαλέξεις του Λ. Ρον Χάμπαρντ, καθώς και υλικά της Σαηεντολογίας σε ομάδες και γραφεία σε όλο τον κόσμο. Στην αίθουσα διαλέξεων και μαθημάτων αυτού του κτηρίου ο Λ. Ρον Χάμπαρντ ανακοίνωσε σημαντικά ορόσημα για τη Σαηεντολογία που προέκυψαν από την έρευνά του.

Σήμερα, στο πλήρως ανακαινισμένο και αποκατεστημένο κτήριο, εκτίθεται το χρονικό της ζωής του Λ. Ρον Χάμπαρντ στην Ουάσιγκτον, ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, ως την Αρχική του Πραγματεία σχετικά με τη Διανοητική, που γράφτηκε το 1948.

Οι Σαηεντολόγοι τώρα επισκέπτονται το μέρος για να μάθουν περισσότερα για τη ζωή του Λ. Ρον Χάμπαρντ και τις επαναστατικές ανακαλύψεις που έκανε με την έρευνά του στην Ουάσιγκτον. Είναι επίσης το μέρος όπου γίνονται συσκέψεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να σχεδιαστεί και να συντονιστεί η χρήση των λύσεων του Λ. Ρον Χάμπαρντ για τον αναλφαβητισμό, την ανηθικότητα, τα ναρκωτικά και το έγκλημα.